Bornholm er et spisekammer
21. december 2016
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Bornholm er et spisekammer

Soufflé af torsk med safran, kantareller og solbærhanesky. Solvarme blåbær. Saltstegt sild og rødgrød… Naturens frugter. Nogle af de bedste kokke. En lang tradition for god mad. Masser af iværksættere med ild i årerne. Bornholm er mere end sol og sommer…

 

Præsentationspjece / 72 sider / gaarden – Bornholms madkulturhus / Omslag med flap og kort
Tekster, tekst- og billedredaktion / Grafisk design  

 

Saften fra sommerens hyldebærblomster. Saltstegt sild med rødbeder, bløde løg og sennep. Kjaerstrups fornemmelse for håndlavet chokolade. I Svaneke tryller én af Danmarks vildeste øl-bryggere med smag, aroma og ædle råvarer. Det gode mel fra Valsemøllen i Aakirkeby. Sct. Clemens Bleu – den dobbelte verdensmester fra vores eget mejeri i Klemensker.

Og i Snogebæk økologisk is, der fremstilles af lokale råvarer. De friske kartofler til salg langs vejkanten. Sensommerens eksplosion af gode spisesvampe: skørhat, pigsvampe, mælkehat, østershat og tragtkantareller. Miraklerne i brombærkrattet. De solvarme blåbær, hvis man kan finde dem. Og hvis man er heldig – den søde og krydrede smag af morbær. Måske en solvarm figen eller sågar en fersken. Hvis man er heldig.

Alle frugterne fra havet. De nyrøgede sild. Og havørrederne, der trækker op i øens åer for at gyde. Laksen i havet. Jorden. Havet. Solen. Menneskene. Maden. Tag en bid – Bornholm er et spisekammer.

Gourmetkokkene kommer til øen for at få fat i rabarber-saften fra Bornholms Mosteri og lave hvidvin på druerne fra Lille Gadegård. De kommer for at vælge kød blandt øens frilandsgrise og Thor Kures kødkvæg. De kommer efter de vilde frugter og krydderurterne, pølserne, silden, øllet, havtornen, rapsolien, kiksene, lammene fra Hammershus, lakridsen, honningen, sennepen – de fanger vild humle i Bølshavn til deres øl, de skanner skov og strand for urter til deres gryder.

Pludselig dukker der marmelade op lavet af vilde hindbær plukket i skov og hegn. Pludselig står nogle af Danmarks bedste cocktailrystere og tryller i en lille café i Listed. Microbryggerierne knopskyder – senest på Christiansø og på vingården Lille Gadegaard. Pludselig kan man få øl, der er lagret på trætønder. Pludselig kan man få bornholmsk whisky. Pludselig… havtorn, snaps med karamelliseret æble og egetræ, sevablødda, vingummi og chips.

Danmarks bedste kokke kommer til Bornholm for at dyste i kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem. Ude på øen regerer nogle af nationens skarpeste knive. På sydlandet herser kokkene fra michelin-restauranten Kadeau med voldsomme ambitioner.

I Vestermarie – i en gammel bunker – hænger der røgede skinker til langtidstørring. Lidt uden for Klemensker…

 

MichaelBergLarsen