Et ordentligt skud LSD næsten hver søndag
30. december 2016
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Et ordentligt skud LSD næsten hver søndag

Helt unikke og inspirende træningsture. En ufattelig mængde organiserede løbeture og konkurrencer. Bornholm er running island. Og jeg flytter aldrig…

Etape Bornholm / Tekst til Etape Bornholms programavis 2014

aF MICHAEL BERG LARSEN

Styrtet var ganske voldsomt. Tightsene blev flået. Albuen hang lidt – og der gik nok 30 minutter før endorfinerne tog de værste smerter. Egentlig var det Leos skyld. Han lokkede. Så ned med håndbremsen – og fuldt skrald ud over Bokul – klippeknolden bag Gudhjem. Senere lærte jeg, at der er nogle sko, der bedre til at løbe stejlt ned ad regnvåde klipper end andre.

Men styrtet var undtagelsen. Normalt er det et meget fredeligt projekt, som 2-4-6-10-15 bornholmere gennemfører stort set hver søndag året rundt. I al slags vejr. To timers long slow distance-træning. Menigheden mødes rundt om på øen. På de smukkeste stier. På de bedste ruter. Parolen lyder på seks minutter pr. kilometer. Altså en udflugt for de fleste. Med plads og tid til at stoppe og nyde. Nyde Bornholm. Hver søndag. Det er awsome hyggeligt. Det er god træning. Sådan har det været i mange år.

Bornholmerne er gale med at løbe. Bornholm er et fantastisk sted at løbe. Bornholm er running island.

Etape Bornholm er den ultimative fest. Årets højdepunkt. Flagskibet. På min agenda står der – foruden Etape Bornolm – marathon i januar på Hammer-knuden, Slotslyngen og Vang. Og senere i foråret 2015 er der marathon på Christiansø.

Jeg kunne også godt være fristet til at løbe Fyr-til-Fyr i foråret 2015. 60 km fra Dueodde Fyr til Hammer Fyr med højre fod i vandkanten. Men jeg har samtidig muligheden for allerede i september at løbe den modsatte vej ind over land, på tværs af øen, gennem skoven.

I sidste uge kunne jeg have valgt at løbe Sandløbet (6-12-18 km). Jeg kunne have været taget til Tejn for at løbe Grand Prix-løb i fredags. På mandag kan jeg løbe en femmer i Rønne. For et par uger siden kunne jeg have kastet alle hæminger og sluppet dyret løs på 6-24-48 timers løb lidt uden for Rønne.  Eller taget i skoven og løbet en halv eller en hel marathon. Sådan er det stort set året rundt. Kan der organiseres et løb – så bliver det organiseret.  På travbanen. På Christiansø. På en færge. Det er galt. Og det er sjovt. Bornholm er running island.

Men det fedeste er træningsmulighederne, som nærmest er uendelige. Øen er ikke større end, at man blot tager til Svaneke og træner intervaller op ad Gyldensåen (sprækkedal lidt uden for Listed) med ramsløgene piskende om anklerne. Øen er ikke større end man blot tager til Paradisbakkerne, løber vild i verdens-​hjørnerne og får sig en ordentlig røvfuld natur: klipper, sprækkedale, overdrev, gammel skov, skovsøer. Op og ned. Mudder. Sten. Rødder.   Højlyng. Løb gennem Dybedal, forbi Gammel Dam, op til Midterpilt, forbi ligstenen, tag en omvej ved Kodal, test formen ved Helvedesbakkerne.

Eller tager en tur rundt i den store skov midt på øen. Stort se hele øen rundt er der en redningssti, som giver unikke ture langs med havet.  Og savner man højdemetre og trappetræning – jamen så tag en tur til Hammer Havn og improvisér.

Læg dertil skovene omkring byerne, de nærmest uendelige småveje og cykelevejene anlagt på de gamle jernbanespor. Velkommen til running island sidst i juli måned. Vi ses i Hasle  den 21. juli..

Se alle løbearrangementerne på www.joggingbornholm.dk

MichaelBergLarsen