Legepladsen for mountainbikere og andre…
30. december 2016
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Legepladsen for mountainbikere og andre…

… der kan lide at køre på cykel

Den Grønne Ring og en mountainbike giver dig højdemetre, Alpe d’Huez-lignende serpentineropkørsel, en heftig rockgarden, bumps, rødder, sten, huller, masser af tekniske udfordringer – og 8 km sved på panden på den sjove måde.

Bornholms Regionskommune / Teknik og Miljø / Digital pjece /
2016 / Tekst og grafisk design 

aF  MICHAEL BERG LARSEN

Først: Ud til Nordskoven Camping. Dernæst en lille prolog på små skovstier i Nordskoven. Ufarligt – men tilpas krævende til, at skribent og cykel smelter så meget sammen, at der indfinder sig en form for tryghed. Gear. Check. Bremser. Check. Sadelhøjden bliver lige justeret på den lånte cykel, inden det går løs.

Det er mange år siden, jeg sidst har siddet på en cykel sådan for alvor. Og det var ikke uden en vis nervøsitet og usikkerhed, at jeg mødte op hos DGI-Bornholm for at låne en cykel og få en guidet tur i mtb-sporet på Den Grønne Ring. For spørgsmålet var, hvor langt ungdomstidens cykel-erfaringer med både landevejs- og crossløb ville række sådan cirka 40 år senere.

Efter prologen krydser vi Haslevej og ender med at vikle os rundt om Almegårds Kaserne ad små stier, inden vi for alvor rammer Den Grønne Ring…og mtb-sporet.

Den Grønne Ring slår et stort slag rundt om Rønne by – fra Nordskoven til Galløkken i syd. Mtb-sporet følger Den Grønne Ring, men tilbyder med jævne mellemrum små afstikkere – ud i terrænet, ned ad bakke, op ad bakke, til højre, til venstre, over en bro, over sten, på rødder, i sand og mudder. Undervejs har mtb-eksperten Christian Korsager fra firmaet Dirt Builders skabt en lang række udfordringer, som stiller ekstra krav til både balance, koordination, nærvær, vejrtrækning og teknik.

Mtb-skiltet viser af til højre. Vi drejer. Suser nedad, mens forhjulsaffjedringen kæmper seriøst med rødder, sten og huller. Når lige at skimte en smuk sø ud af det ene øje, mens jeg finder balancen på en overskåret træstamme, hvilket viser sig sværere end forventet. Særligt da udfordringen bliver gentaget sekundet efter, at vi er røget over et par bumps. Yderligere et par bumps og et modbydeligt 15-20 meter langt stykke med store sten piner farten helt ud af projektet – og selvfølgelig bliver afstikkeren afsluttet med stejl, ujævn og skærvefyldt opkørsel.

Den lille afstikker på måske 100-150 meter fik banket pulsen i max. Efter et par 100 meter på Den Grønne Rings mere nådige grussti forsvinder mælkesyren, og overskuddet og lysten til at kommunikere med min guide Flemming Sørensen vender tilbage, inden endnu et lille skilt viser til højre.

Variationen mellem den mere nådige grussti og udfordringerne på mtb-sporet er et koncept, som passer godt til både uerfarne og måske knap så konditionsstærke motionister. Man når lige at få bragt pulsen ned, få renset hovedet, fundet nærværet, samlet koncentrationen – inden det går løs igen.

Men samtidig kan både mit drengerøvs-gen og mit indre legebarn godt se, at med lidt mere erfaring og lidt mere krudt i stængerne, så ville jeg nok have valgt at køre nogle af udfordringerne flere gange for at se om, man ikke kunne ’knække’ udfordringerne lidt mere elegant og måske med lidt mere fart.

Selv om både krop og hjerne periodevis melder alt optaget, så behøver man ikke være særligt indviet i cykel-sporten for at se, at terrænet omkring Den Grønne Ring tilbyder helt unikke muligheder for en alternativ, mere anarkistisk og individuel ruteplanlægning – offpiste so to speak. Men det bliver nok en anden dag.

Vi krydser vejen til Aakirkeby, triller et kort stykke langs med Snorrebakke-søen, inden vi kører direkte ind i Snorrebakken – og højdemetrene trænger sig på. Jeg lader min guide køre sit tempo, finder mit eget. Stien bliver pludselig til dét, trail-løberne kalder for singletrack – et lille bulet, snoldet og usselt spor, som straks prygler pulsen over de 180. Fire Alpe d’Huez-lignende hårnålesving og 500 meter senere, når vi toppen. Pust. Støn. Pause. Og en fantastisk udsigt over søen og Rønne-by.

Mit stopur afslører, at der faktisk ikke var tale om så vildt mange højdemetre. Det var snarere underlaget og særligt de fire hårnålesving, som var ved at tage livet af mig.

Det var bogstaveligt som at køre ind i en mur, hvilket giver dig en seriøs teknisk udfordring oveni. Der skal accelereres ind i svinget, røven skal holdes i sædet, og de overflødige kilo på maven skal træde i tyngdekraftens tjeneste, så mountainbiken bevarer både for- og baghjul i sporet og ikke tér sig som en vild og uvorn hingst.

Vi er nødt til at droppe resten af turen sydover til Galløkken og havet og vende tilbage til DGI-Bornholm, da Flemming Sørensens mødekalender ikke tillader mere leg denne onsdag. Men sikke en smagsprøve.

Kort sagt: Den bedste omgang motion, jeg har fået længe. En leg. Ingen skrammer. Ingen seriøse styrt.En leg med terrænet og naturen som sparringspartner. Med mulighed for at nyde naturen (læs pause) – der er mange smukke steder på turen. 67 minutter, der bare fløj afsted. Seks stjerner ud af seks.

Stor tak til DGI-Bornholm for lån af cykel og min guide Flemming Sørensen.

Og tak til den nye skivebremse-teknologi, der reddede mig gang på gang. Og tak til min krop, der dagen efter var meget tydelig sin kommunikation: Alt OK. Lidt øm. Men på den fede måde. Det var god motion – for krop og sjæl.

Se video om mtb-sporet på den Grønne Ring på Youtube:

Download kort over Den Grønne Sti på Bornholms Regionskommunes hjemmeside

MichaelBergLarsen