Bornholm er for stor
31. december 2016
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Bornholm er for stor

Én af de bornholmske styrkepositioner er, at vi har meget korte afstande mellem stort set alting. Alligevel har vi bygget en kultur op, hvor vi gør selv små afstande til et stort problem. For alt er jo relativt…

 

Lokalavisen Bornholm satte de lange afstande til debat den 19.11.2008:

 

af MICHAEL BERG LARSEN

Er man rigtig velforvaret, hvis man bor i Pedersker og arbejder i Allinge? Er man lidt småt begavet, hvis man kører næsten 40 km for at tjene det daglige brød? Er det egentlig ikke lidt synd for én, at ens arbejdsgiver har valgt at lægge arbejdspladsen helt deroppe i Allinge…?

Igen og igen har jeg mødt en ganske kraftig og meget udbredt forundring over, at det kan lade sig gøre at bo i Pedersker og arbejde i Allinge. Forundringen har været så massiv, at der ikke kan være tale om et uforpligtende small-talk emne á la vejret. Der er tale om et særegent, stærkt rodfæstet og stærkt smitsomt kulturelt fænomen. For det er ikke kunne mennesker, der har boet på øen hele deres liv, som udtrykker forundring. Også dem, der er kommet til øen senere i livet, reagerer på samme måde.

Og det gjorde jeg selvfølgelig også, da jeg flyttede til Pedersker. Pludselig var Aakirkeby blevet en hovedstad. Rønne var blevet en fjern, fjern storby. Og København var blevet en international metropol. Og da jeg endelig fandt en færge ud af øen, så virkede det godt nok som om Kongens Nytorv var blevet noget større, siden jeg var der sidst.

Egentlig er det vel et meget menneskeligt og naturligt træk, at man skalerer sin verden efter den længste afstand. Alt er jo relativt, siger man.

Men er det klogt? Og er det klogt på den lange bane? For hvad sker der, når man reducerer sit verdensbillede så kraftigt?

Sætter det nogle rammer for, hvilke tanker, man kan tænke? Udløser det en bremse på, hvilke initiativer man tager?

Sætter det grænser for, hvem man mødes med? Hvem man snakker med? Hvad man oplever? Hvor tit tager Rønneboerne til Nexø, Svaneke og Østermarie? Hvor tit tager Pedersker-boerne til Rønne for at gå i biografen eller på kunstudstilling?  For det er jo en lang tur. Så måske skal det lige overvejes en ekstra gang.

I forhold til så mange andre steder i verden, så er Bornholm begavet med korte afstande. Det burde faktisk være en af vores styrkepositioner, at vi har korte afstande til alting, at næsten alt er indenfor rækkevidde.

Men det kræver en mental omstilling, før vi kan høste de fordele, som vi stolt videreformidler til turisterne: De korte afstande mellem byerne. Oplevelserne, der nærmest står i kø blot vejen slår en bugt. Naturens mangfoldighed på et meget  begrænset areal. Og ikke mindst: På Bornholm er der kun en halv time mellem solopgang og solnedgang,

Tags Bornholm

MichaelBergLarsen