Bornholm: 100 % fra sol, vind, flis og gylle
31. december 2016
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Bornholm: 100 % fra sol, vind, flis og gylle

Bornholms Energi & Forsyning siger nu farvel til kul og olie. En investering i et flisværk til 135 millioner kroner gør, at den bornholmske produktion af strøm i 2017 under normale forhold næsten udelukkende vil komme fra sol, vind og biomasse.

 

Præsentationsvæg NaturBornholm / Bornholms Energi & Forsyning / Væg med videofjernsyn / 2016 /
Strategipjece /  Fjernvarmepjece /  Strømpjece / Skærmvæg 

 

af MICHAEL BERG LARSEN

I 2016 kommer 65% af den bornholmske strømproduktion fra sol, vind og biomasse.  I 2017 når vi meget tæt på 100 procent. Investeringen på 135 millioner kroner bringer realiseringen af Bornholms ambition om at være et fossilfrit samfund i 2025 et stort skridt videre.

Bornholm vil fortsat skulle importere strøm produceret af andre energiselskaber. Solen skinner mest om sommeren. Og det er ikke altid, at vinden blæser, når der er brug for strømmen.

Over hele verden slås forsyningsselskaberne med at løse den udfordring. Vedvarende energi kræver et smartere og mere intelligent elforbrug. På Bornholm tester og udvikler mere end 1.000 familier fremtidens fleksible elsystem. EcoGrid 2.0-projektet er et samarbejde mellem Bornholms Energi & Forsyning,  Dansk Energi, Danmarks Teknologiske Institut, Insero, Uptime It, Krukow, Copenhagen Business School og 2+1 IDEBUREAU.


 

Bornholm blev Europamester i bæredygtighed med EcoGrid-projektet

Bornholm og EcoGridEU-projektets 2.000 deltagende familier vandt i juni måned 2016 EU Sustainable Energy Award foran 200 andre europæiske energiprojekter. Konkurrencen var en del af EU Sustainable Energy Week i Bruxelles. De 200 bæredygtige projekter var blevet bedømt af en faglig jury med den tidligere polske premierminister og forhenværende formand for EU-parlamentet, Jerzy Karol Buzek, i spidsen.


 

Bornholm er unik som testø

EcoGrid 2.0 projektet, der er ét af verdens støtste smartgrid-projekter er blot ét blandt mange projekter, der udnytter Bornholms unikke potentiale som testø: Demonstrations-huset Villa Smart,  EcoGrid, strategisk energiudvikling på Bornholm, PowerLab DK, Smart Grid PV, PV Island samt IDE4L.

Bornholms unikke position som test-ø skyldes dels den store andel af vedvarende energi, dels at der kun er ét strømkabel til og fra øen. Det betyder, at alle ændringer i strømproduktion og -forbrug kan måles meget præcist. Projekterne giver liv, udvikling og skaber arbejdspladser, samt trækker viden, ressourcer og investeringer til Bornholm.


 

Mere end 4.000 kunder udenfor øen har valgt at købe deres strøm på Bornholm

Det er der flere grunde til:

• Bornholm satser benhårdt på at blive et C02-neutralt samfund allerede i 2025.

• I 2017 vil den bornholmske produktion af strøm næsten udelukkende komme fra sol, vind, flis og gylle.

• Bornholms Energi & Forsyning skaber mere Bornholm ved at samarbejde med en række arrangementer, der gør det værd at bo på Bornholm; aktiviteter der også gør det værd at besøge Bornholm.

• Bornholms Energi & Forsyning deltager samtidig i en række bæredygtige udviklingsprojekter med internationale perspektiver. Bornholm er nemlig perfekt som test-ø. Det tiltrækker en lang række internationale udviklingsprojekter. Blandt andet demonstrationshuset Villa Smart og projekterne EcoGrid 2.0, strategisk energiudvikling på Bornholm, PowerLab DK, Smart Grid PV, PV Island samt IDE4L.

• Bornholms Energi & Forsyning ejes 100 procent af det bornholmske folk

• Det giver liv, udvikling og arbejdspladser, samt trækker viden, ressourcer og investeringer til Bornholm – uden at det koster ekstra på strømregningen.

•  Mere end 1.000 bornholmske husstande udvikler fremtidens strømsystem sammen med Bornholms Energi & Forsyning, IBM, Siemens, Danmarks Tekniske Universitet, internationale forskningsinstitutioner og offentlige myndigheder i ét af verdens største Smartgrid-projekter – EcoGrid 2.0.

•  At Bornholms Energi & Forsyning har mere end 4.000 kunder, der ikke bor på Bornholm, fortæller os, at en skarp grøn profil, nærhed, troværdighed, gennemskuelige og konkurrencedygtige priser og personlig rådgivning er en god strategi.

MichaelBergLarsen