Jeg vil have en tunnel
31. december 2016
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Jeg vil have en tunnel

En tunnel kan skabe den dynamik, som vi her i udkanten af udkantens udkant ikke selv kan skabe – heller ikke selv om vi gør os nok så umage.

 

Lokalavisen Bornholm drømte sig en tunneldrøm 03.11.2010

af MICHAEL BERG LARSEN

VISUELT: Jeg kan næsten se det for mig. Toget, der afgår fra perron 26 på hovedbanegården med destination Bornholm. Sprængfyldt med ekspertise og knowhow. Grønt knowhow. Vindmølle-knowhow. Elbils-knowhow. Masser af viden om fødevareudvikling. Et tog fyldt med erfaringer om markedsføring, projektledelse, innovation og udvikling.

100 mennesker på vej til arbejde. 100 mennesker på vej til arbejde på Bornholm. En knytnæve af viden og erfaring. Som drager til Bornholm, fordi det er her det sner. Som drager til Bornholm, fordi det er her de spændende udfordringer er. Som drager til Bornholm fordi det er nemt. Fordi der er en tunnel. Som drager til Bornholm, fordi de to timers transport kan bruges til at arbejde, holde møder og forberede sig i. Nogle vælger at blive på Bornholm, andre tager hjem samme dag – alt afhængig af deres arbejdsopgaver.

Bornholmertoget er en kørende arbejdsplads, der tilfører os de vidensressourcer, vi ikke har i dag. Vidensressourcer, som kan være med til at udvikle øen og skabe dynamik på det bornholmske arbejdsmarked. En dynamik, som vi her i udkanten af udkantens udkant ikke selv kan skabe – heller ikke selv om vi gør os nok så umage.

Fagre nye verden? En utopisk utopi? Næppe. Men det kræver en tunnel.

Novozymes har gjort det. Lavet en fabrik i Kalundborg, hvor de sysler med at lade mikroorganismer omdanne vores affald til noget, der kan bruges til noget. Hightech kemisk udvikling i et udkantsområde? Ja. En grøn kontorbus fragter hver dag vidensressourcer. fra København til Kalundborg. Et kørende, grønt kontor. Effektivt og smart med internet, mobiltelefoner og bærbare computere. Det klassiske hvide kontor er i opbrud og har været det et stykke tid. Alternative måder at organisere arbejdet på vinder frem.

Og hvorfor skulle øens mange pendlere ikke gøre det samme – bare den anden vej. Og hvor ville det blive meget lettere og meget mere effektivt for erhvervsliv og kommune, at de ansatte kunne drage til møder i København uden at spilde så meget som en halv time.

Bornholm kunne komme af med sit arbejdkraftoverskud. Bornholm kunne få tilført den viden og de kompetencer, vi mangler. Man kunne nemt bo på Bornholm og arbejde i København. Uden problemer. Man kunne nemt bo i København og arbejde på Bornholm. Uden problemer.

Men det kræver en tunnel.

Tags Bornholm

MichaelBergLarsen