Den olympiske hule i Skarpeskade
8. januar 2017
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Den olympiske hule i Skarpeskade

Virgilijus Alekna, Zoltan Kovago og Aleksander Tammert siger næppe de fleste noget. Men alle tre er diskoskastere. De deltog alle i de olympiske lege i Athen. Alle fik de medaljer. Alle tre kastede med en diskos opfundet af Palle Densam, Bornholm.

Artikel til Magasinet Bornholm / 2004 / I 2017 er det Borntek Industri i Rønne,
der producerer diskosserne – og de vinder fortsat medaljer
på allerøverste niveau. / Let redigeret. 

af MICHAEL BERG LARSEN

Der er langt fra Skarpeskade til de olympiske arenaer i Athen. Der er langt fra Palle Densams ydmyge værksted i en gammel vognport til festivitassen, nationalhymnerne og lyden af 10.000-vis af jublende tilskuere i Athen 2004.

Men Palle Densams diskosser kender turen: Ved samtlige VM, EM, Grand Prix-finaler og olympiske lege siden 1992, har der været kastet med Denfi Sport-diskossen.

Og hemmeligheden? Tjah, hvor svært kan det egentlig være? Fem dele: En tung metalring, to lette tallerken-lignende tingester af plastik, en bolt og en møtrik. Det tager cirka tre minutter at samle en diskos. Men spørgsmålet er bare, hvorfor nogle diskosser flyver længere end andre. Og hvorfor dem fra Skarpeskade altså bare flyver længere end de polske, russiske, finske, amerikanske og indiske diskosser fra firmaerne Jowisz, Vostock, Karhu, Berg, Obol Gill og Nishi.

Solen har stadig magt. Skyfri himmel. To løbere jogger langsomt rundt på den røde tartanbane. En lidt ældre herre ligeledes i træningstøj kigger lidt efter løberne. En overrevet muskel i baglåret har ’tvunget’ ham til at stoppe løbningen og kaste sig over noget andet.

Langsomt snurrer han diskossen en meter lodret op i luften, griber den igen. Snurrer, griber. Snurrer, griber. Etablerer kontakt med skiven. Misser med øjnene, inden han træder ind i ringen. Vender ryggen til solen, svajer, drejer, visualiserer kastets faser, finder balancen, finder det ’gode øjeblik’, roterer voldsomt, lader armen blive lang, vrider højre hofte fremad, låser skulderen og afleverer diskossen: 

»Den flyver heller ikke ordentligt.« Men Palle var på sporet. Inden længe drev oplevelserne fra kasteringen ham igennem teorierne om, hvorfor fugle kan flyve, om vinden, luftmodstand, opdriftsteorier, gnidningsmod-stand, hulrumsmasse-effekt, kraft og vinkler, dimensioner og materialer. En flytekniker måtte stå model til mange spørgsmål. 

»Man må da kunne beregne, hvor langt en given diskos kan flyve. Der må kunne laves en formel.«

Tanken var tænkt. Fire dage og fire nætter, en masse kiks og kaffe senere havde Palle Densam den matematiske formel på plads.

En prototype så dagens lys. Den kom med i kufferten til et instruktør-kursus i Århus. Palle var den eneste, der kunne tysk nok til at tale med den østtyske kuglestødstræner, der var indkaldt som ekspert. Og så gik snakken. Om luftmodstand, opdriftsteorier, gnidningsmodstand, hulrums-masse-effekt, kraft og vinkler,dimensioner og materialer. Palle blev inviteret til det østtyske atletik-center i Rostock. Fra Schwerin blev verdensrekord-holderen Jürgen Schult tilkaldt som ’test-maskine’.

Og han har kastet med Denfi Sport diskossen lige siden. Og inden for den snævre verden, der defineres af 20.000 solgte konkurrence-diskosser om året, er Palle Densam ligeså kendt som Michael Jackson er det i popbranchen.

»En ingeniør kunne ikke have regnet det ud. Det er jeg næsten sikker på,« vurderer han. 

Den røde Orlik-tobak stoppes i piben med omhyggelige bevægelser. Ild på – og videre:

»Jeg havde den fordel, at jeg kunne kombinere teori og praksis – og så rummede mit hoved ingen viden, der stod i vejen for at lave formlen.«

Palle Densam, 52 år. Uddannet trælastforhandler. Cand.phil. i dansk og skole-lærer. Flytter til Bornholm for at være med til at etablere Blykobbe Friskole.

Tags Diskos

MichaelBergLarsen

Related articles

Sorry, no posts were found.