Fra bonderøv til mediestjerne…
9. januar 2017
MichaelBergLarsen (30 articles)
Share

Fra bonderøv til mediestjerne…

Græker Kaj er historien om bonderøven fra Bornholm, der ved at uheld kørte ind i en radiovært – og blev berømt. Det er historien om den gode historie, om at kunne fortælle, om ikke at kunne lade være, om det gode humør, den smittende latter – alt sammen med afsæt i et liv med smøger, småfusk, bajerere, ‘dronninger’ og slagsmål

Tekst til Magasinet Bornholm / 2004 / En hyldest til én af livets originaler /
Græker Kaj blev 70 år gammel og afgik ved døden august 2015 /

af MICHAEL BERG LARSEN

Første gang jeg ‘mødte’ ham var en søvning lørdag sidst i maj. Det lokale fodboldhold havde bedt om assistance. Der manglede en højre back. Sidst i første halvleg lander Græker Kaj iført brandert og rød Puch Maxi med bajere på bagagebæreren – og ingen bremser – midt inde i fodboldkampen, der naturligvis må afbrydes, indtil mand og maskine med lidt hjælp finder plads på sidelinien.

Historien om Kaj Stage Jeppesen eller Græker Kaj, som er bonderøvens kaldenavn, er en historie om et liv levet på kanten med 100 kilometer i timen. 

Græker Kaj er en styrvolt. Og et mirakel. For hvis alle historierne er sande, så er det lidt vildt, at manden har overlevet længe nok til at blive folkepensionist.

Kaj mener nu selv, at han har løbet hornene af sig:

»Jeg slås ikke så meget mere.«

I 1940 blev E. Frederiksen klubmester i Frederikssund Skakklub. Samme år kom Kaj Stage Jeppesen til verdenen i den gamle værftsby. To begivenheder, som tiden givetvis ville have slettet, hvis ikke…, at Græker Kaj et par og tres år senere foranstaltede endnu et ‘knallertuheld’ ved Bakka Røgeriet i Østre Sømark på Sydbornholm og kører frontalt ind i radioværten Mads Vangsøe.

Græker Kaj forsøger at tale sig ud af miseren. Klik, klik, klik sagde det så. Og i dag er selvsamme Græker Kaj hver onsdag en skattet (egen fanklub) radiostjerne i det populære radioprogram Monkey Business på P3, hvor han gavmildt deler ud af et langt livs historier og giver dagens lottotal.

Og så kommer historierne væltende. F.eks. om den gang han blev rullet i Nexø, da den yderste provins fejrede europamesterskabet i fodbold. Misæderen og hans venner fik nogle på ørerne af en gal mand iført høsthat, bermudashorts, brandert og sutsko.

Om de to københavnske dronninger, der i weekenden var på besøg hos nogle af GrækerKajs venner i Nyker.
»Det blev en lang nat. For jeg ælsker kvinder.«

Og så kommer historien om bagerfruen, der altid bestilte logepladser i biografen og inviterede den unge Kaj Stage Jeppesen med.  Og så følger historien om hovmesteren, der kom skidepiller i sovsen, fordi han hellere ville spille jazz end fange fisk. Om dyrskuet, hvor Kaj og vennerne købte et æsel og tog det med på værtshusturné.

»Bornholm er ingen kedelig ø.«

Græker Kajs liv er historien om banditter, kanibalfester, om livet på landet i 50’erne, hvor bønderne kunne hente skoleelever, hvis de stod og manglede et par hænder til høstarbejdet, om tiden på Søfartsskole, jungmand, skudeskipper, ekspedient i en landhandel, Den Gyldne Sølvsko i jitterbug, om flugten fra Stevns til Bornholm, tiden som sømand på de syv have, om Tove og de tre (fire) børn, om den 70-menneskerstore surprisefest i Pedersker Samlingshus, da han fyldte 65, om det vilde og eventyrlige liv på Bornholm, da der var penge – rigtig mange penge – i fisk.

»Er du Vimmerkaj. Det var sateme tider.«

Selvsamme Græker Kaj indtog lørdag den 11. februar 2006 scenen i Dansk Melodi Grand Prix og var medvært, mens det halve Danmark var bænket foran skærmen. Og Græker Kaj var upåvirket af al virakken, selv om turen til Aalborg betød fire dage på Cola.

»Det stod sgu i kontrakten. Men ellers var det en fremragende tur. Virkelig flinke mennesker – og sikke en fest, vi havde bagefter.«

»Den dag jeg nikker af , så tror jeg ikke, at jeg er gået glip af så meget. Men mon der er ikke er et par tossestreger tilbage,« siger Kaj.

Endnu en historie, et host og et grin og…

»Ja, min hukommelse fejler sgu ikke noget.«

Endnu en historie, et tobakshost og et grin og…

»Jeg glemmer det aldrig, du. For satan.«

Endnu en historie, et tobakshost og et grin og…

»Så du røven, da katten pissede i Hamburg.«

Endnu en historie, et tobakshost og et grin og…

MichaelBergLarsen

Related articles

Sorry, no posts were found.